Stugor-Danmark
menu
Menu
menu
Prisgaranti Prisgaranti Trygghetspaket Trygghetspaket ? 40 års erfarenhet 40 års erfarenhet
 

Lär känna områdena på Nordjyllands östkust innan ni bokar er semesterstuga. Här presenterar vi er för några av de mest populära semesterorterna

Här finner ni tips om och beskrivningar på utvalda semesterorter på Nordjyllands östkust. Läs informationen och välj det semesterområde, som passar er bäst. Låt er inspireras av olika utflykter i området och se fram emot er semester i en stuga i Danmark.

Tillbringa er semester i ett f.d. fiskeläge Hou, där ni kan få lugn och ro och koppla av.

Tillbringa er semester i ett f.d. fiskeläge Hou, där ni kan få lugn och ro och koppla av.

Den lilla byn Hou är ett idylliskt, gammalt fiskeläge på den nordöstra delen av Jylland. Hou ligger nära Limfjorden. Det är trots allt länge sedan Hou fungerade som fiskeläge. Under senare år har Hou genomgått en utveckling och idag kommer en promenad på ortens gator att föra er genom en charmig blandning av privata hem, sommarhem och gamla fiskestugor.

Den lilla byn är omgiven av skog, hedar och mossar. Fjordens grunda och rena vatten och den vackra, vita sandstranden lockar särskilt till sig, unga familjer till detta härliga hörn av Danmark. Här kan barnen leka tryggt och ostört, utan att föräldrarna behöver oroa sig alltför mycket. Det grunda vattnet och låga vågorna gör detta möjligt.

När ni har semester i Hou, får ni lugn och ro. En av Hous mysiga stugor skapar en perfekt bas för korta utflykter i närheten. Det f.d. fiskeläget är omgivet av ett antal stigar, som väl lämpar sig för längre promenader och cykelturer.

Om ni går på en promenad i den södra delen av byn, kan ni se resterna av en fästning, som tidigare säkrade kusten mot fientliga angrepp och skyddade den danska flottan i kriget mot England under åren 1807-1814. För detta ändamål blev två små kanoner uppställda, och de användes regelbundet i kriget. Idag, är fästningen endast en rekonstruktion av den ursprungliga, som återuppbyggdes av ingenjörskårens ritningar.

Hou är också känd som konstnärsby, eftersom många konstnärer bor och arbetar i området. Under senare år har konstnärerna åtagit sig att upprätthålla gården Hugdrupgaard, som till nyligen var bebodd och som har en historia, som går ända tillbaka till 1500-talet. Här har det upprättats ett konstgalleri. Och tack vare en stor insats från konstnärernas sida, är gården idag ett populärt utflyktsmål, som lockar många turister.

Den barnvänliga stranden på Nordjyllands östkust lockar varje år många semesterfirare till Lyngså.

Den barnvänliga stranden på Nordjyllands östkust lockar varje år många semesterfirare till Lyngså.

En annan pärla på norra Jyllands östkust är den lilla orten Lyngså, som ligger precis utanför Läsö. Om er semester går till Lyngså, bör ni ta med era cyklar. Gå inte miste om en cykeltur genom den idylliska danska landsbygden runt den lilla orten. Sportfiskare och golfare har fina möjligheter att utöva sin hobby i området kring Lyngså. Låt er bli imponerad av den fantastiskt vackra naturen på Nordjylland och lär känna Danmark lite bättre. I den södra delen på den lilla orten kan ni titta på en idyllisk tegelkyrka från 1902. En semester i Lyngså är avkopplande och ostörd.

Runt Lyngså finns många semesterstugor, som är speciellt populära bland barnfamiljer. Och stranden i Lyngså måste beskrivas som en av de mest barnvänliga stränderna i hela landet. Den breda sandstranden med många höga sanddyner, har massor av varma gryt/håligheter och är idealisk att stoja omkring vid, spela spel och bada från. Det grunda och lugna vattnet är ett annat plus för barnvänligheten. Vattenkvaliteten är det inte heller något att klaga på, vilket Den Blå flaggan vittnar om (garanterar rent vatten, säkerhet och goda förhållande på stranden). Den blå flaggan har i flera år vajat på stranden. På stranden i Lyngså kan ni också ha tur att hitta skatter som snäckskal, sniglar och till och med bärnsten.

Bara några kilometer från Lyngså ligger Sæby. Gå på upptäcktsfärd i stan och njut av åsynen av ”gamla stan” med sina många färgglada korsvirkeshus, som vittnar om gamla tider. Här hittar ni bra shopping, men också flera sevärdheter, bland annat vattenkvarnen vid Sæby å från 1600-talet eller den typiska, danska hamnen med fiskhandlare, rökeri och glasskiosk. Besök också stadens landmärke ’Fruen fra Havet‘ i hamnen.

Njut av den vidunderliga havsutsikten i Øster Hurup

Njut av den vidunderliga havsutsikten i Øster Hurup

Norr om Hadsund och nära Mariager Fjord ligger semesterområdet Øster Hurup. Nästan alla stugor i detta område har utsikt över havet. Dessutom kan ni njuta av de vackra omgivningarna. Här kan ni bland annat åka vattenskidor, surfa, dyka eller fiska. Och precis i närheten hittar ni inte mindre än tre golfbanor. Den bilfria stranden sörjer för ostörda badupplevelser.

Vill ni prova något annorlunda på er semester? Så ta då en tur till Randers Regnskog. Attraktionen består av tre kupoler med djur och växter från regnskogarna i Sydamerika, Asien och Afrika. Här måste man verkligen hålla ögon och öron öppna, eftersom djuren i regnskogen rör sig fritt omkring. I ormhuset kan ni lära er mer om ormarnas mat- och sovvanor. Utanför kan ni besöka DanmarksParken med en stor naturlekplats och danska husdjur. En dagsutflykt till Randers Regnskog kan helt enkelt anslutas med en mysig picknick i Danmark Parken. Missa inte denna attraktion. Vem vet, när ni kommer så nära regnskogen igen.

I det närbelägna Danmarks Saltcenter i Mariager, kan ni låta er skämmas bort med en saltpeeling i wellness avdelningen. Men det är inte allt. Här kan ni också lära mer om bearbetning av den viktiga råvaran. I Saltbiografen kan ni följa med på en resa genom världens mest berömda saltgruvor. I laboratoriet kan ni se på saltkristaller genom ett mikroskop och bestämma salthalten i flytande vätskor. Under ett besök på Danmark Saltcenter kan ni lära er riktigt mycket om salt. Och med lite wellness därtill, kommer ni att minnas ett besök på Danmarks Saltcenter som en mycket lyckad semesterdag.

Søker dere avveksling fra hverdagen – så prøv å holde ferie i rolige Helberskov

Søker dere avveksling fra hverdagen – så prøv å holde ferie i rolige Helberskov

Den lilla byn Helberskov ligger nära Hadsund och Mariager Fjord på den nordöstra delen av Jylland. Här tillbringar många barnfamiljer sin semester. Byn Helberskov är omgiven av skog och stora fält. De välbevarade korsvirkeshusen mitt i byn gör Helberskov till ett ovanligt semester område. Några av de gamla gårdarna här, går tillbaka ända till 1700-talet. De vackra omgivningarna inbjuder till vandring och cykling. Med lite tur kan ni få ögonen på några djur, som till exempel harar och rådjur, när ni går på promenader i skogen.

Lär känna Danmark och dess historia bättre genom att gå på utflykter i närområdet. I närheten av Hobro ligger Vikingaborgen Fyrkat. Otroligt nog, kan platsen förknippas med vikingar ända sedan år 980. Vikingaborgen bestod tidigare av 16 långhus och var omgiven av en hög mur. Lär mer om vikingarnas liv här. På vikingacentret, som också har en museibutik, kan ni bland annat klä er i vikingarnas kläder eller försöka att skjuta med pil och båge.

Visborggård slott är också ett populärt utflyktsmål. Här kan ni se Danmarks enda renässanspark. En annan upplevelse för både stora och små är Cirkusparken Solbjerg i Bælum. Här kan ni se en cirkusföreställning varenda dag. Dessutom kan barnen öva sig på att klättra, rida och att springa baklänges. En mini-djurpark väcker också beundran bland de små. Hungern kan också stillas här - oavsett om det gäller middag eller kaffe och kaka.

Ro, variation och natur präglar Helberskov och dess omgivningar. Upptäck området till fots eller med cykel. När ni väljer att tillbringa er semester i en av de fina stugorna i det här området, kan ni glömma vardagen, se något nytt och bara koppla av.

Andra semestermål på Nordjyllands östkust

  • Bisnap, Hals: Under årens lopp har fler och fler sandbankar byggts upp i lagunen utanför Bisnap. Om ni har tur kan ni hitta er egen lilla badö.
  • Egense: Strax söder om Egense ligger det fridlysta naturområdet Lille Vildmose. Området är en stor attraktion, eftersom ni här kan uppleva Europas enda högmosse.
  • Bratten: Frederikshavn ligger den lilla semesterorten Bratten. Här finns det massor av trevliga stugor att hyra och nära området kan ni besöka Nordeuropas enda palmstrand - Palmstranden 9900. Spela beachvolley och njut under palmerna här.